Beeldend kunstenaar Joek van Draanen ©

 

  

RafaŽl

Made of bronze and glass

Materiaal Glas en Brons
 

c.a. H 60cm  x B35cm x D35 cm
 

Prijs op aanvraag

Price ask for it

Contact / Informatie - eMail

Home Page

RafaŽl (aartsengel)

RafaŽl of RaphaŽl (Hebreeuws: רפאל) is een Hebreeuws woord dat "God heeft genezen" betekent. (Het Hebreeuwse woord voor arts is rofeí.) RafaŽl is dus oorspronkelijk een genezende engel uit het jodendom.

RafaŽl in het judaÔsme

RafaŽl komt in het canonieke Oude Testament niet voor, maar wel in het deuterocanonieke boek Tobit. Daar vergezelt hij de jonge Tobias, de zoon van Tobit, op zijn gevaarlijke reizen. Pas nadat Tobias veilig is teruggekeerd, maakt de engel zich bekend als "RafaŽl, een van de zeven engelen die in de nabijheid van de troon van de Heer verkeren." (Tobit 12:15 NBV)

In het Eerste boek van Henoch, een Joodse tekst uit de tweede eeuw voor onze jaartelling, wordt RafaŽl beschreven als "een van de heilige engelen die over de geesten van de mensen gaat" (1 Henoch 20:3). RafaŽl krijgt van God de opdracht om de demon Azazel gevangen te zetten, "en genees de aarde die de engelen verdorven hebben, en verkondig de genezing van de aarde, opdat zij van pestilentie kunnen helen". (1 Henoch 10:6,7).[1]

RafaŽl in het christendom

Omdat het christendom uit het jodendom is voortgekomen, is de aartsengel RafaŽl in het christendom terechtgekomen. Omdat het boek Tobit als deuterocanoniek boek bij protestanten weinig gezag heeft, wordt RafaŽl voornamelijk als katholieke engel gezien.

In het begin van de 5e eeuw werd aan RafaŽl een basiliek toegewijd op een eiland in de buurt van AlexandriŽ.

Zijn feest wordt in de rooms-katholieke kerk gevierd op 29 september, samen met de aartsengelen MichaŽl en GabriŽl.

Het boek Tobit waarin RafaŽl voorkomt, wordt door protestanten gezien als apocrief. In het Nieuwe Testament worden alleen de engelen GabriŽl (Lucas 1:19, 26) en MichaŽl (Judas 1:9; Openbaring12:7) bij name genoemd. Binnen het protestantisme wordt aartsengel MichaŽl vaak als de enige echte aartsengel gezien.

 

https://nl.wikipedia.org/wiki/RafaŽl_(aartsengel)